Craniosacraal balans

Craniosacraal balans is gebaseerd op stilte en geduld.

We werken met het allereerste systeem dat zich aan het begin van ons leven heeft gevormd. Rond dit systeem zal ons volledige lichaam ontstaan. Dit systeem weet wie we zijn en wat we te doen hebben. Vandaar dat we met deze therapie de meest subtiele en directe weg naar de kern van ons wezen kunnen nemen.

Het Cranio-Sacrale systeem
Diep in ons lichaam gebeurt het nog vanzelf: spannen – ontspannen. Binnen onze schedel en wervelkolom. Daar zitten onze hersenen, ons ruggenmerg, vocht en vliezen, die samen het het Cranio-Sacrale systeem vormen. Dit systeem krimpt in en zet uit, spant en ontspant in een eigen ritme. Heel rustig en rustgevend; 6 tot 12 keer per minuut. Het heeft uitlopers tot in de kleinste uithoeken van ons lichaam. We kunnen het ritme dan ook op veel plaatsen voelen. Alles wat er in ons lichaam gebeurt wordt door dit systeem geregeld.

De behandeling
In een Cranio-Sacraal behandeling wordt er op een zachte manier contact gemaakt met de beweging van het cranio-sacrale systeem. De weefsels herkennen dit zeer rustgevende ritme en worden er door uitgenodigd spanningen los te laten en mee te gaan in die weldadige deining. Die boodschap verspreidt zich door het hele lichaam.
Ook ons brein wordt er gunstig door beïnvloed. Er komt weer beweging op plaatsen waar het koud en star was, rust op plekken van drukte en chaos.
Het Cranio-Sacrale systeem bewerkstelligt zo van binnenuit de diepste mogelijke ontspanning van het hele organisme en zo ook meer ruimte voor zichzelf.

De schedel beweegt
De schedelnaden, die voor onze geboorte voor flexibiliteit zorgen tijdens de geboorte, blijven ook na de geboorte flexibel. Tussen de naden bevinden zich zenuwen, bloedvaten en bindweefsel.
Ook al is de beweeglijkheid tussen de verschillende delen minimaal, het is toch noodzakelijk voor ons craniosacraal ritme, dat deze beweging er is. Het is nauw verbonden met ons zenuwstelsel.

Door vele factoren, zoals een ongeval(letje), geboorte, langdurige stress, bevalling, chronische ziekte, narcose, kan er een verstoring optreden in de beweeglijkheid tussen de diverse schedelbeenderen en dus van het ritme, dat we ook wel ons primair levensritme noemen.

Het gevolg is een scala aan klachten die moeilijk te herleiden zijn tot een bekend ziektebeeld (medisch), maar dus wel degelijk een lichamelijke verklarende oorzaak hebben.

Een craniosacraal sessie bestaat uit diverse handgrepen op het hele lichaam, maar vooral op schedel en heiligbeen (cranium en sacrum) , om de beweeglijkheid van de beenderen en de bindweefsels te herstellen, waardoor het craniosacraal ritme weer zijn normale tempo en volume krijgt. Vanuit ontspanning ontstaat er een nieuwe balans.